Contoh Khutbah ‘Idul Fitri Bahasa Sunda

images

الله أكبر الله أكبر الله أكبر الله أكبر الله أكبر الله أكبر الله أكبر الله أكبر الله أكبر وَلِلّهِ الْحَمْد
 اَلْحَمْدُلِلّهِ الْعَزِيْزِ الْقَهَّارِ، نَسْتَعِيْنُهُ وَ نَسْتَهْدِيْهِ، وَ نُؤْمِنُ بِهِ وَ نَتَوَكَّلُ عَلَيْهِ وَ نَشْكُرُهُ وَ لاَ نَكْفُرُهُ وَ نَخْلَعُ وَ نَتْرُكُ مَنْ يَفْجُرُهُ.
 أَشْهَدَ أَنَّ لاَ إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَ أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُوْلُ اللهِ لاَ إِلهَ إِلاَّ اللهُ، اَلْمُتَوَحِّدُ فِيْ الْجَلاَلِ بَكَمَالِ الْجَلاَلِ تَعْظِيْمًا وَ تَقْدِيْرًا
 وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى سَيِّدِ الْمُرْسَلِيْنَ، وَإِمَامِ الْمُتَّقِيْنَ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ الطَّيِّبِيْنَ الطَّاهِرِيْنَ
اَمَّا بَعْدُ
 يَآأَيُّهَا الَّذِيْنَ آمَنُوْا اِتَّقُوْا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَ مَنْ يَتَّقِ اللهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا وَ يَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لاَ يَحْتَسِبُ
 فَاتَّقُوْا اللهَ يَا عِبَادَ اللهِ. وَ قَالَ اللهُ تَعَالَى
وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُم فِي الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضَى لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُم مِّن بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْناً يَعْبُدُونَنِي لَا يُشْرِكُونَ بِي شَيْئاً وَمَن كَفَرَ بَعْدَ ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

Para Hadirin kaum Muslimin Rohimakumulloh.
Puji sinareng Syukur urang sami-sami panjatkeun ka Gusti Alloh swt anu senantiasa maparinan mangpirang-pirang nikmat ka urang sadayana, nikmat anu teu kaetang seueurna. Kalihna ti eta urang muji syukur, Alhamdulillah urang di paparinan umur dugikeun ka dinten iyeu, dinten anu ngabagjakeun keur satiap jalma Mukmin nyaeta hari raya idul fitri.
Mangrupikeun Rohmat sareng kaberkahan Alloh, Alhamdulillah urang sadayana tos dipaparinan kakiatan dina ngalaksanakeun Parentah Alloh, nyaeta ngalaksanakeun Ibadah Shaum dugikeun ka akhir Romadon.

Sholawat sinareng salam mugia salamina tetep dilimpahkeun ka jungjunan urang sadayana, Kangjeng Nabi Muhammad SAW. Oge ka kulawargina, ka para sahabatna sareng kasadaya pengikutna dugikeun ka ahir zaman.

Para Hadirin kaum Muslimin Rohimakumulloh,
Dinten iyeu, sadaya umat Islam di sadaya penjuru Dunia, sasarengan ngagemakeun pupujian ngaAgungkeun Asma Alloh. Takbir, Tahmid sareng Tahlil ngagema di sadaya pelosok . Kaum Muslimin sadayana ngarayakeun kamenangan, saparantosna ngalaksanakeun puasa sabulan pinuh.

Nyakitu deui Urang sadayana dinten iyeu ngarayakeun Idul Fitri kalayan pinuh kabagjaan sareng pangharepan, Mudah-mudahan sagala amal ibadah anu ku urang dilaksanakeun salami Sasih Romadon anu nembe kalangkungan ku urang, Boh dina shaumna, boh dina Sholatna, dina Tarawihna, dina Zakatna, dina sedekahna, nyakitu deui  dina satiap rukukna, dina sujudna,oge dina tadarusna jeung dina ibadah-ibadah anu sanesna, eta sadayana di tampi ku Alloh SWT kalayan panampian anu pinuh Karidloan sareng dibales ku pahala anu berlipat-lipat. Amin.

Sajabi ti eta Urang oge ngaharepkeun, mudah-mudahan ku ditampina sagala amal ibadah anu ku urang dilaksanakeun dina bulan romadon, eta ngajantenkeun sabab urang dijantenkeun jalmi anu Taqwa,

Taqwa nyaeta miara diri tina siksa Alloh ku jalan ngalaksanakeun sagala rupi parentah Alloh, sareng nebihan sagala rupi laranganana.

Kumargi ari taqwa eta mangrupikeun salah sahiji kunci kemuliaan hiji jalma, ku kituna hayu urang sami-sami tingkatkeun kataqwaan ka Alloh SWT, kalayan kataqwaan anu sabener-benerna, supados urang sadayana ngengingkeun Kamuliaan disisi Alloh. sebagaimana Dawuhan Alloh dina Al-Qur’an (QS. Al Hujurat [49]:13).

إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتقَْاكُمْ .إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

Sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi Allah di antara kamu adalah orang yang paling bertaqwa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.”

 اَللهُ أَكْبَرُ… اَللهُ أَكْبَرُ… اَللهُ أَكْبَرُ وَلِلّهِ الْحَمْدُ

Para Hadirin kaum Muslimin Rohimakumulloh.
Anu janten ngabagjakeun kanggo urang sadayana bahwa ketaqwaan teh selain ngajantenkeun urang Mulia disisi Alloh, maka jalmi anu Taqwa oge bakal diberesihkeun tina dosa sareng kasalahan. sebagaimana Dawuhan Alloh:

وَمَنْ يتََّقِ اللَّهَ يُكَفِّرْ عَنْهُ سَيِّئَاتِهِ وَيعُْظِمْ لَهُ أَجْرًا “

Dan barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah, niscaya Dia akan menghapus kesalahan-kesalahannya dan akan melipatgandakan pahala baginya.” (QS Thalaq [65]:5).

Eta kauntungan anu dijanjikeun ku Alloh ka Jalma anu Taqwa,

 اَللهُ أَكْبَرُ… اَللهُ أَكْبَرُ… اَللهُ أَكْبَرُ وَلِلّهِ الْحَمْدُ

Kaum Muslimin Yang Dimuliakeun ku Allah swt.
Mangrupikeun karunia Alloh Saparantosna sabulan pinuh urang ngalaksanakeun ibadah puasa sebagai bentuk ketaatan ka Anjeun-Na kanggo ngaberesihkeun jiwa urang,
saterasna urang ngaluarkeun zakat kanggo ngaberesihkeun harta urang, oge sebagai bentuk solidaritas nyaeta ngabagi kebahagiaan sareng fakir miskin. maka tos sapantesna dina dinten iyeu urang ngarayakeun kemenangan, kumargi tos ngengingkeun limpahan rahmat, sareng kaberkahan Alloh SWT.
Dawuhan Allah: (QS. Al-An’am: 132)

 وَلِكُلٍّ دَرَجَاتٌ مِمَّا عَمِلُوا وَمَا رَبُّكَ بِغَافِلٍ عَمَّا يَعْمَلُونَ

Dan masing-masing orang memperoleh derajat-derajat sesuai dengan apa yang dikerjakannya. Dan Tuhanmu tidak lengah dari apa yang mereka kerjakan.”

Sanada sareng ayat tadi, dina salah sahiji hadits marfu’ ti Ibnu Abbas radhiyallahu ‘anhu dijelaskan:

إذا كان يوم عيد الفطر هبطت الملائكة إلى الأرض في كل بلد فيقفون على أفواه السكك ينادون بصوت يسمعه جميع خلق الله إلا الجن والإنس

Dimana hari raya idul fitri, malaikat turun ka bumi di satiap negeri, aranjeuna eureun di eta negeri bari ngagero anu sorana kadangu ku satiap mahluk kecuali jin jeung manusa,

 يا أمة محمد اخرجوا إلى رب كريم يعطي الجزيل ويغفر الذنب العظيم

Hai umat Muhammad, pek kaluar aranjeun menuju Pangeran anu Maha Mulia, anu mere ganjaran jeung ngahampura dosa yang gede.

 “فإذا برزوا إلى مصلاهم قال الله تعالى يا ملائكتي ما جزاء الأجير إذا عمل عمله فيقولون : إلهنا وسيدنا أن توفيه أجره ،

Lamun maranehna tos nepi ka tempat Sholat, lajeng Alloh ngadawuh: Wahai para malaikat, naon ganjaran keur jalma anu geus beres tina pagaweanana ?”. Malaikat ngawaler, “Wahai Pangeran abdi sadaya, tangtosna dipasihan upahna“.

فيقول عز وجل
 أشهدكم أني قد جعلت ثوابهم من صيامهم وقيامهم رضاي ومغفرتي ، ويقول :

Allah Azza wa Jalla nyarios, : “Saksikeun ku aranjeun yen Kaula mere ganjaran tina puasa jeung sholat maranehanana kalayan keridhoan jeung ampunan Kaula.” Dan Ia berkata, :

 سلوني فوعزتي وجلالي لا تسألوني اليوم شيئا في جمعكم هذا لآخرتكم إلاّ أعطيتكموه ولا لدنياكم إلا نظرت لكم، انصرفوا مغفوراً لكم، قد أرضيتموني ورضيت عنكم. (حديث مرفوع خرجه سلمة بن شبيب في كتاب فضائل رمضان وغيره)

Pek menta kalayan kaMuliaan Kaula jeung kaAgungan Kaula, moal samata-mata anjeun menta dina poe iyeu keur kahirupan aherat, kecuali ku Kaula dibikeun keur aranjeun, jeung moal samata-mata aranjeun menta dina poe iyeu keur kahirupan dunia, kecuali ku Kaula ditingalikeun keur aranjeun, Aranjeun geus ngajadikeun Kaula ridho jeung Kaula ridho ka kalian.”
(Hadits dikaluarkeun ku Salamah bin Syabib dina kitab keutamaan ramadhan)

 اَللهُ أَكْبَرُ… اَللهُ أَكْبَرُ… اَللهُ أَكْبَرُ وَلِلّهِ الْحَمْدُ

Kaum Muslimin Yang Dimuliakan Allah swt.
Hari raya Idul Fitri selalu berulang setiap tahun, tangtosna selalu aya hikmah sareng pelajaran anu ku urang tiasa di candak tidinya. Hari raya iyeu disebat Idul Fitri anu hartosna nyaeta kembali kana fitrah sebagai manusia,

Maka dina waktu lebaran ini mangrupikeun waktu anu tepat kanggo urang sadayana silaturrahim nyambungkeun deui tali persaudaraan antara sasama. ku jalan silih hamputa dosa jeung kesalahan papada Urang. Boh bilih aya kalakuan atawa cariosan anu matak ngaraheutkeun hate jalmi, dina waktu iyeu urang silih lubarkeun
Rasulullah SAW bersabda:

 مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ؛ فَلْيَصِلْ رَحِمَه

Barang siapa beriman kepada Allah dan hari akhir; hendaklah ia menjalin silaturrahim”. (HR. Bukhari)

Fitrah mangrupikeun hiji potensi anu di paparinkeun ku Alloh SWT ka satiap jalmi nalika dilahikeun ka alam dunia iyeu. potensi iyeu nyaeta urang dilahirkeun dina kaayaan beresih tina sagala dosa saperti kertas kosong, nanging dina kahirupan sahari-hari, satiap jalmi pasti ngalakukeun dosa anu matak ngotoran kana potensi fitrah eta. boh dosa anu dihaja atanapi teu dihaja, boh anu karaos, nyakitu deui anu teu karaos. maka dina idul fitri iyeu, urang sadayana ngaharepkeun dikaluarkeun tina bulan Romadon kalayan beresih deui tina segala dosa saperti nalika urang lahirkeun.

Anu saterasana urang ngajaga jeung ngaraksa diri supados fitrah iyeu henteu gampang luntur ku dosa anu sok ngotoran kana diri urang.

Mudah-mudahan sadaya Do’a sareng pamenta anu ku urang dipanjatkeun ka Alloh salami bulan Romadon, saenggalna dikabulkeun ku Alloh SWT. Boh dina urusan Duniana, boh dina urusan aheratna. digampangkeun sareng diluaskeun Rizki, digampangkeun dina sagala urusan, dikabulkeun sagala cita-cita jeung pangharepan, sareng dikaluarkeun tina sagala kasulitan. Amin

بارك الله لي ولكم في القرآن العظيم، ونفعني وإياكم بما فيه من الآيات والذكر الحكيم، وأستغفر الله العظيم الجليل لي ولكم ولسائر المسلمين من كل ذنب، فاستغفروه إنه هو الغفور الرحيم

KHUTBAH KEDUA

 الله أكبر الله أكبر الله أكبر الله أكبر الله أكبر الله أكبر الله أكبر
الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ
أَشْهَدُ أنْ لا إلَهَ إلا اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِيكَ لَهُ، وأشهدُ أنَّ مُحَمَّدًا عبْدُه ورَسُولُه
اَمَّا بَعْدُ: فَيَاعِبَادَ اللهِ : اُوْصِيْكُمْ وَنَفْسِي بِتَقْوَ اللهِ وَطَاعَتِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنَ
قَالَ اللهُ تَعَالَى فِى الْقُرْآنِ الْكَرِيْمِ
 يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلا تَمُوتُنَّ إِلا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ
 اللهم صَلِّ وَالسَّلَمُ وَبَارَكَ عَلَى سَيِّدِ نَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى أله وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِيْنَ
 اَللَّهُمَّ انْصُرْنَا فَاِنَّكَ خَيْرُ النَّاصِرِيْنَ وَافتَْحْ لَنَا فَاِنَّكَ خَيْرُ الْفَاتِحِيْنَ وَاغْفِرْ لَنَا فَاِنَّكَ خَيْرُ الْغَافِرِيْنَ وَارْحمَْنَا فَاِنَّكَ خَيْرُ الرَّاحِمِيْنَ وَارْزُقنَْا فَاِنَّكَ خَيْرُ الرَّازِقِيْنَ وَاهْدِنَا وَنَجِّنَا مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِيْنَ وَالْكَافِرِيْنَ.
 اَللَّهُمَّ أَصْلِحْ لَنَا دِينَْناَ الَّذِى هُوَ عِصْمَةُ أَمْرِنَا وَأَصْلِحْ لَنَا دُنيَْانَ الَّتِى فِيْهَا مَعَاشُنَا وَأَصْلِحْ لَنَا آخِرَتنََا الَّتِى فِيْهَا مَعَادُنَا وَاجْعَلِ الحَْيَاةَ زِيَادَةً لَنَا فِى كُلِّ خَيْرٍ وَاجْعَلِ الْمَوْتَ رَاحَةً لَنَا مِنْ كُلِّ شرٍّ
 اَللَّهُمَّ اقْسِمْ لَنَا مِنْ خَشْيَتِكَ مَاتَحُوْلُ بيَْنَنَا وَبيَْنَ مَعْصِيَتِكَ وَمِنْ طَاعَتِكَ مَا تبَُلِّغُنَابِهِ جَنَّتَكَ وَمِنَ الْيَقِيْنِ مَاتهَُوِّنُ بِهِ عَلَيْنَا مَصَائِبَ الدُّنيَْا. اَللَّهُمَّ مَتِّعْنَا بِأَسمَْاعِنَا وَأَبْصَارِنَا وَقوَُّتِنَا مَا أَحْيَيْتَنَا وَاجْعَلْهُ الْوَارِثَ مِنَّا وَاجْعَلْهُ ثَأْرَنَا عَلَى مَنْ عَاداَنَا وَلاَ تَجْعَلْ مُصِيْبَتَنَا فِى دِيْنِنَاوَلاَ تَجْعَلِ الدُّنيَْا أَكْبَرَ هَمِّنَا وَلاَ مَبْلَغَ عِلْمِنَا وَلاَ تُسَلِّطْ عَلَيْنَا مَنْ لاَ يرَْحمَُنَا
 اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ اَلأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالأَمْوَاتِ اِنَّكَ سمَِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدَّعْوَاتِ.
 رَبنََّا اَتِنَا فِى الدُّنيَْا حَسَنَةً وَفِى الأَخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ.
Sumber : KLIK DI SINI

Berikan Komentar Anda disini

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s